Vandaag duiken we in de betoverende wereld van Jacquard

Jacquard staat bekend om zijn complexe patronen, texturen en afbeeldingen, mogelijk gemaakt door het gebruik van de Jacquard-weefmachine. Deze machine, uitgevonden door Joseph Marie Jacquard in het begin van de 19e eeuw, maakte het weven van ingewikkelde ontwerpen mogelijk door het gebruik van geperforeerde kaarten. Deze kaarten zorgden ervoor dat verschillende draden op verschillende momenten omhoog werden getild waardoor het gewenste patroon ontstond. Tegenwoordig is het proces volledig geautomatiseerd. 

Het vermogen om verfijnde details in de stof te weven zorgt voor een artistieke en luxueuze uitstraling. Jacquard kan zowel geweven als gebreid zijn. Daar waar geweven Jacquard wordt vervaardigd op een Jacquard-weefgetouw met een steviger en dichte structuur als gevolg, worden gebreide Jacquard-stoffen geproduceerd op breimachines. Hierbij wordt het patroon direct in de stof gebreid, waardoor deze stoffen lichter, elastischer en een zachtere textuur hebben. Hierdoor zijn gebreide Jacquard stoffen perfect voor comfortabele kledingstukken zoals truien en jurken. Geweven Jacquards zijn door de stevigheid ook zeer geschikt voor interieurstoffen en andere decoratieve toepassingen. Verder zijn Jacquard stoffen soms omkeerbaar, wat betekent dat het patroon aan beide kanten te zien is.   

Bij Polytex Stoffen hebben we zowel gebreide als geweven Jacquards. Wat dacht je van dit gebreide bloemenpatroon in diverse kleuren van hergebruikte garens? Of deze geweven glanzende jacquardOf dit meer klassieke patroon?

Kortom, Jacquard is niet zomaar een stof en is een kunstwerk op zich.
Ontdek de magie van Jacquard en laat je inspireren door de eindeloze mogelijkheden die deze prachtige stof te bieden heeft!

Gids voor het wassen van stoffen

Het wassen van stoffen is een essentiële vaardigheid om ervoor te zorgen dat kleding en andere textielproducten er fris en schoon uitzien, en hun levensduur behouden blijft. Maar niet alle stoffen kunnen op dezelfde manier worden gewassen. In dit artikel delen we nuttige tips en richtlijnen voor het wassen van verschillende soorten stoffen.

Voordat je een nieuwe stof wast, is het cruciaal om de wasvoorschriften zorgvuldig te lezen. Hier vind je informatie over specifieke wasinstructies en eventuele beperkingen, zoals maximale wastemperaturen of speciale behandelingen. Het volgen van deze instructies helpt om schade aan de stof te voorkomen.

Katoen
Katoen is een van de meest voorkomende stoffen en gelukkig ook een van de makkelijkste om te onderhouden. De meeste katoenen stoffen kunnen in de wasmachine worden gewassen met een normaal wasprogramma en een geschikt wasmiddel. Het wordt aanbevolen om kleuren apart te wassen om kleurdoorloop te voorkomen. Droog katoen bij voorkeur op een lage temperatuur om krimp te voorkomen.

Bekijk onze stoffen van katoen

Wol
Wollen stoffen vereisen een beetje meer zorg. In de meeste gevallen moet wol met de hand gewassen worden in koud water met een mild wolwasmiddel. Vermijd wrijven of wringen van de stof om vervilting te voorkomen. Na het wassen moet de wol plat worden gelegd om te drogen, weg van direct zonlicht.

Bekijk onze stoffen van wol

Zijde
Zijde is een delicate stof die voorzichtigheid vereist bij het wassen. Handwas in koud water met een mild wasmiddel dat geschikt is voor zijde. Vermijd sterke wrijving en wringen. Laat zijden stoffen liggend drogen, uit de buurt van direct zonlicht.

Bekijk onze stoffen van zijde

Viscose, tencel en bamboe
Natuurlijke kunstzijde stoffen zoals viscose, Tencel en bamboe vereisen ook speciale zorg bij het wassen. Hoewel ze als natuurlijke vezels worden beschouwd, hebben ze toch een delicate aard die vergelijkbaar is met zijde. Het is aan te raden om deze stoffen met de hand te wassen in koud water met een mild wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen. Was je het liever in de wasmachine? Doe dit dan op 30 graden. Vermijd het wringen of uitwringen van de stof om beschadiging te voorkomen. Het drogen van viscose, Tencel en bamboe dient liggend te gebeuren, bij voorkeur op een droogrek of handdoek, weg van direct zonlicht. Deze zorgvuldige behandeling helpt om de textuur en glans van de kunstzijde stoffen te behouden en draagt bij aan een langere levensduur van de kledingstukken gemaakt van deze prachtige materialen.

Bekijk onze stoffen van viscose, tencel en bamboe.

Synthetische stoffen
Synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, kunnen meestal veilig in de wasmachine worden gewassen. Gebruik een mild wasmiddel en kies een programma voor fijne was of synthetische stoffen. Was synthetische stoffen op lagere temperaturen om krimpen te voorkomen en hang ze op of leg ze plat om te drogen.

Speciale behandelingen
Sommige stoffen vereisen speciale behandelingen, zoals delicaat borduurwerk of stoffen met lovertjes of kralen. Voor deze stoffen is handwas vaak de beste optie. Indien mogelijk, raadpleeg een professionele stomerij voor advies over het reinigen van deze stoffen.

Tenslotte, het wassen van stoffen is geen one-size-fits-all benadering. Verschillende stoffen vereisen verschillende zorg en aandacht. Op het aanhang etiket vermelden wij altijd de wasvoorschriften.

Twijfel je hoe je een stof van Polytex Stoffen kunt wassen?
Neem contact op met sales@polytexstoffen.com.
We helpen u graag!