Vandaag duiken we in de betoverende wereld van Jacquard

Jacquard staat bekend om zijn complexe patronen, texturen en afbeeldingen, mogelijk gemaakt door het gebruik van de Jacquard-weefmachine. Deze machine, uitgevonden door Joseph Marie Jacquard in het begin van de 19e eeuw, maakte het weven van ingewikkelde ontwerpen mogelijk door het gebruik van geperforeerde kaarten. Deze kaarten zorgden ervoor dat verschillende draden op verschillende momenten omhoog werden getild waardoor het gewenste patroon ontstond. Tegenwoordig is het proces volledig geautomatiseerd. 

Het vermogen om verfijnde details in de stof te weven zorgt voor een artistieke en luxueuze uitstraling. Jacquard kan zowel geweven als gebreid zijn. Daar waar geweven Jacquard wordt vervaardigd op een Jacquard-weefgetouw met een steviger en dichte structuur als gevolg, worden gebreide Jacquard-stoffen geproduceerd op breimachines. Hierbij wordt het patroon direct in de stof gebreid, waardoor deze stoffen lichter, elastischer en een zachtere textuur hebben. Hierdoor zijn gebreide Jacquard stoffen perfect voor comfortabele kledingstukken zoals truien en jurken. Geweven Jacquards zijn door de stevigheid ook zeer geschikt voor interieurstoffen en andere decoratieve toepassingen. Verder zijn Jacquard stoffen soms omkeerbaar, wat betekent dat het patroon aan beide kanten te zien is.   

Bij Polytex Stoffen hebben we zowel gebreide als geweven Jacquards. Wat dacht je van dit gebreide bloemenpatroon in diverse kleuren van hergebruikte garens? Of deze geweven glanzende jacquardOf dit meer klassieke patroon?

Kortom, Jacquard is niet zomaar een stof en is een kunstwerk op zich.
Ontdek de magie van Jacquard en laat je inspireren door de eindeloze mogelijkheden die deze prachtige stof te bieden heeft!